Σύνδρομα υπέρχρησης σε παιδιά
Ο αθλητισμός συμβάλει στην σωματική και ψυχική ευεξία των παιδιών καθώς και στην υιοθέτηση της άσκησης ως μια καλή συνήθεια για όλη την ζωή. Παρά τα οφέλη του αθλητισμού και της άσκησης, η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς.
Το μυοσκελετικό σύστημα στα παιδιά είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για τραυματισμούς από τους ενήλικες κατά την φάση ανάπτυξης του σκελετού. Τα οστά αναπτύσσονται ταχύτερα από τους μυς και τους τένοντες και αυτή η ανισορροπία μπορεί να αποτελέσει παράγοντα τραυματισμών όταν υπάρχει υπέρμετρη καταπόνηση .
Τα σύνδρομα υπέρχρησης προκύπτουν σταδιακά λόγω της υπερβολικής άσκησης σε ποσότητα, ένταση και συχνότητα, επειδή δεν υπάρχει ικανοποιητικός χρόνος ανάπαυσης για το σώμα. Μια ακόμη αιτία είναι η αποκλειστική και έντονη συμμετοχή σε ένα άθλημα με πιθανό αποτέλεσμα την δημιουργία μυϊκών ανισορροπιών. Ο πρωταθλητισμός φυσικά επίσης θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για σύνδρομα υπέρχρησης και τραυματισμούς.
Τα σύνδρομα υπέρχρησης μπορεί να επηρεάσουν τους μυς, τους τένοντες και τον αυξητικό χόνδρο των οστών. Ο αυξητικός χόνδρος κοντά στα σημεία με συνδέσμους και τένοντες είναι πιο επιρρεπής σε βλάβες. Επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί του αυξητικού χόνδρου μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχή της φυσιολογικής ανάπτυξης και την δημιουργία παραμορφώσεων οι οποίες είναι και οι βαρύτερες συνέπειες τέτοιων βλαβών.
Συχνές εντοπίσεις των συνδρόμων υπέρχρησης είναι οι αποφυσίτιδες του κνήμης, της επιγονατίδας και της πτέρνας, τα κατάγματα κοπώσεως, η σπονδυλόλυση, η περιοστίτιδα της κνήμης και οι ήδη αναφερθείσες βλάβες του αυξητικού χόνδρου.
Οι γονείς και οι προπονητές θα πρέπει να δώσουν σημασία σε κάθε πόνο από το μυοσκελετικό, ειδικά όμως όταν δεν προέρχεται από έναν οξύ τραυματισμό όπως πχ μια πτώση. Οξύς πόνος στα πρώτα λεπτά της προπόνησης κοντά σε μια άρθρωση σε ένα παιδί χρειάζεται έλεγχο. Οίδημα-πρήξιμο σε κάποια περιοχή όπως και διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας επίσης είναι συχνά ευρήματα και χρειάζονται αξιολόγηση. Είναι σημαντικό να βρεθεί η αιτία των ενοχλήσεων ώστε να αποφευχθεί η υποτροπή τους κατά την επιστροφή στην άθληση.
Προληπτικά θα πρέπει να χρησιμοποιείται η σωστή τεχνική με διατάσεις και ζέσταμα, να αποφεύγεται η υπερβολική άσκηση μόνο σε ένα άθλημα κατά την διάρκεια της χρονιάς και το παιδί να δοκιμάζει διαφορετικά αθλήματα. Επίσης είναι καλύτερα να μην συμμετέχει σε πολλές ομάδες λόγω της πιθανής έντονης καταπόνησης.
Τα περισσότερα σύνδρομα υπέρχρησης μπορούν να αποφευχθούν όταν τηρούνται οι σωστές τεχνικές προπόνησης και όταν υπάρχει ικανοποιητικός χρόνος ξεκούρασης ανάμεσα στις προπονήσεις έτσι ώστε τα παιδιά να επωφεληθούν το μέγιστο από την άσκηση χωρίς ενοχλήσεις και τραυματισμούς.